onsdag 15 januari 2014

Wow...!!!

Vilken bok!!! ...fantastiskt... Erik Enby´s bok "Blod, Mod och envishet" knyter verkligen "ihop säcken" för mig, eftersom den i en droppe blod förenar både "blod och mod", kropp och själ, soma och psyke, historia med framtid, verklighet med fantasi, ja kort sagt det materiella med det immateriella... olika böcker är bra på olika sätt, men denna bok är verkligen "outstanding" bland böcker som jag läst, eftersom den inte bara "ligger i tiden" utan dessutom "ligger i nuet"...hela tiden...boken beskriver "sjukdomarnas väsen", d.v.s. en trolig underliggande orsak till nästan alla vanligt förekommande sjukdomar på ett för mig fullt begripligt sätt, vilket gör att jag kan sätta in både skolmedicinska såväl som komplementär- och alternativ-medicinska behandlingar i ett gemensamt teoretiskt/praktiskt intellektuellt begripligt ramverk... wow!!! ...vilken bok...en blivande klassiker...

Erik Enby har en hemsida, där han även visar bilder på vad man kan se i en enda droppe blod med rätt mikroskop... andra hemsidor, men långt ifrån lika detaljerade finns också om man googlar på Darkfield microscopy... eller ser filmer på youtube, t.ex. Live blood microscopy demonstration, Shocking blood samples, Cancer blood, Hema view eller söker efter olika kurser i mikroskopering, t.ex. hos Dr. Seeger... dessutom så finns också fler personer i Sverige som gör vitalblod-mikroskopering med interferens-kontrast- och mörkfält-mikroskop. Denna vidareutvecklade syn på sjukdomarnas väsen som Erik Enby beskriver vilar så långt jag förstår på tankegångar vilka först utvecklades av Antoine Bechamp. Förhållandet mellan Antoine Bechamp och Louis Pasteur under 1850-talet beskrivs ingående av Wade Frazier i hans artikel "The Medical Racket" under rubriken "A Paradigm Lost". Vad ett vetenskapligt "paradigm" är förklaras f.ö. av Thomas Kuhn i hans bok "The structure of scientific revolutions". Erik Enby´s förklaring av sjukdomarnas väsen ger mig således den materiella grunden till varför både jod, askorbinsyra och havssalt befordrar hälsa och motverkar sjukdom, och det faktum att detta synsätt är kontroversiellt så till den grad att även Erik Enby blivit "justitie-mördad" och fråntagen sin läkarlegitimation, belyser som jag ser det ytterligare den psykologiska motsättningen mellan två paradigm eller "dimensioner", vilka jag beskrivit i tidigare inlägg.

Bokens titel antyder att den tredje dimensionen vilken kan tänkas växa fram ur de ursprungliga två, i detta fallet "blod" och "mod", även kan benämnas "Envishet"... hur denna En-vishet kan beskrivas, framstår slutligen för mig som en evolutionär tvådimesionell "rymdlinje", vilken en gång uppstod i en tänkt "Big Bang", och vilken från ett nutids-perspektiv kan spåras bakåt med en historisk tillbakablick genom Erik Enby´s bok och Wade Fraziers artikel tillbaks till Antoine Bechamp och 1850-talet...vidare tillbaks till René Descartes och 1600-talet kan färden ledsagas av journalisten Peter Anstrin...ännu längre tillbaks, t.ex. till jordbrukets uppkomst, kan man komma via Thomas Ljungberg´s böcker "ADHD i nytt ljus" och "Människan, kulturen och evolutionen". Ännu längre ner under historiens religiösa bibeltext-ljus och ner i den endast stjärn- och månljusbelysta förhistorien kommer man med hjälp av t.ex. filmen "Zeitgeist".

Genom denna förhistoriska djungel av teorier och antropologiska utgrävningar dyker jag obehindrat med hjälp av AAT, d.v.s. the Aquatic Ape Theory, vilken bl.a. vackert beskrivs av William Bond med hjälp av förklaringen till hur myten om sjöjugfruns existens uppstod... ungefär här någonstans i förhistorien finns den första hållpunkten, d.v.s. för ung. 40 000 år sedan, när människans kultur uppstod i form av grottmålningar...detta sägs sammanfalla med uppkomsten av människans självmedvetande, vilket beskrivs på olika sätt av olika författare...t.ex. av Joe Griffin och Ivan Tyrell när de beskriver uppkomsten av den psykologiska mekanismen de kallar "Caetextia". Deras resonemang går sedan att följa ända tillbaks till uppkomsten av däggdjuren, när drömmandet uppstod... detta resonemang går även väl ihop med The Polyvagal Theory, vilken bl.a. förklarar de neurologiska grunderna till människans psykologiska "flykt-kamp eller frys"-mekanism.

För att komma vidare ner genom förhistorien med hjälp av psykologiskt rimliga tankegångar följer jag dock härefter i fotspåren av den australiensiske biologen Jeremy Griffith, vilken förklarar övergången från livlös materia till materia med liv, genom att utvecklingen från enklare till alltmer komplexa strukturer då och då stöter in i vad han kallar en "IMPASSE", d.v.s. en slags utvecklingsmässig återvägsgränd... detta resonemang låter mycket rimligt i mina öron, och låter sig väl sammanfogas med t.ex. innehållet i boken "Oxygen: the molecule that made the world" av Nick Lane, eller upptäckten av "The Lost City" och fenomenet "serpentinization". Dessa "impasses" beskriver han i sina böcker, t.ex. i kapitel 14 i en av sina böcker kallad "The Great Exodus". För att på ett enkelt sätt åskådliggöra dessa i varandra sammanflätade resonemang längs en evolutionär "rymdlinje", har jag själv lagt till ännu en evolutionär återvägsgränd, en s.k. "impasse" på vägen från "the big bang" mot det tyngsta grundämnet format inuti stjärnor, järn...


Om nu denna intellektuella övning inte är djuplodande nog i sig, så har jag även funnit ett alternativt sätt att intellektuellt återvända till nuet, genom att fortsätta ned igenom det svarta hålet som kallas "the big bang", och komma ut på andra sidan genom att se hela universum som en torus... denna beskrivs på ett alldeles utmärkt sätt av Marko Rodin på YouTube... När så denna intellektuellt djuplodande resa kommit tillbaks till utgångspunkten, d.v.s. här och nu, så kan jag återigen konstatera att Erik Enbys fantastiska bok verkligen sätter inlevelseförmågan i rörelse...en mycket bra bok, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar