måndag 4 mars 2013

Sambandet mellan låga C-vitamin-nivåer och hjärt-svikt.


Jag insåg nyligen sambandet mellan låga C-vitamin-nivåer i kroppen och hjärtsvikt, när jag läste om ett nytt piller som förväntas konkurrera med statinernas roll som hjärt-medicin. Det nya pillret, kallat AHRO-001, skall inte som statinerna sänka kolesterolet, utan avser istället att höja blodnivåerna av gallsyror, vilka där förväntas lösa upp avlagringarna i blodådrorna, det s.k. "placket", vilket orsakar både hjärtinfarkter, stroke och blodproppar lite varstans i kroppen när större bitar av det lossnar, och därefter täpper till mindre blodkärl.

Coenzym Q10
Statin-medicinerna som används idag fungerar genom att de i levern blockerar ett ensymsteg i den s.k. "Mevalonat-cykeln", med påföljd att kolesterol inte längre kan produceras. Dessvärre blockeras därigenom även tillverkningen av Coenzyme Q10 som en bieffekt, och detta får till följd att cellernas "energi-fabriker", mitokondrierna, inte längre kan omsätta energi lika bra...celler med många mitokondrier som omsätter mycket energi, främst hjärtmuskel-celler, kan då inte längre omsätta tillräckliga mängder energi, med påföljd att det inte "orkar" dra ihop sig lika effektivt vid varje hjärtslag, utan pumpar ut mindre mängd blod vid varje sammandragning...hjärtsvikt, helt enkelt...

Coenzym Q10
Hur hänger detta då ihop med låga C-vitamin-nivåer? Jo, både det nya pillret AHRO-001 och statin-medicinerna ges till patienter med hjärt-kärl-sjukdomar med avsikten att minska förekomsten av plack inuti blodkärlen, i tron att om medicinerna antingen lyckas "ta bort" de avlagringar som redan finns eller helt stoppa tillverkningen av plackets beståndsdelar, så är blodpropps-problemet löst...denna tankegång kallas "Kolesterol-hypotesen", men Dr. Uffe Ravnskov kallar den Kolesterol-myten, vilket nog är en riktigare benämning. 

Dubble Nobel-pristagaren Linus Pauling samt Dr. Matthias Rath förklarar i detta papper effekterna av att alla människor har en genetisk mutation i levern som påverkar GULO-enzymet, och därför under speciella omständigheter oundvikligen drabbas av skörbjugg, samt under mer "normala" omständigheter i dagens samhälle bl.a. lätt drabbas av sprick-bildningar i kroppens byggnads-material, kollagen, med allt vad det innebär. Kollagen kräver askorbinsyra för att kunna tillverkas ordentligt. Blodkärlen, vilka till stor del utgörs av just kollagen, innehåller  likt en vanlig trädgårds-slang en vätska under tryck, och repareras automatiskt av kroppens försvars-mekanismer om de är på väg att spricka...en trädgårds-slang kan hjälpligt repareras utifrån med hjälp av tejp, medan ett blodkärl hjälpligt kan repareras inifrån med hjälp av diverse "avlagringar". Om C-vitamin-bristen pågår tillräckligt länge, och sprickbildningarna p.g.a. dåligt kollagen tillräckligt många blir till slut "lagningarna", d.v.s. placken så många och så stora, så att bitar av de lossnar, och vips...så har man fått en "propp" någonstans...

Så...Låga C-vitamin-nivåer leder p.g.a. dålig kvalitet på kollagenet till lätt bristande blodkärl, vilket förorsakar gradvis ökande invändiga lagningar, s.k. "plack", vilket idag i stor utsträckning behandlas med statiner med hänvisning till Kolesterol-myten, statiner vilka´s biverkning förhindrar kroppens tillverkning av Coenzym Q10, med påföljd att hjärt-muskulaturen inte orkar pumpa tillräckliga volymer blod...och voilá...hjärtsvikt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar