tisdag 17 maj 2016

Socker

Socker är ju så omtalat nuförtiden, och man kan ju tänka att de flesta andra tänker som man själv gör, men så är det ju inte... t.ex. så är det inte enkelt att få någon annan att göra eller tänka något annorlunda, utan den enda man kan förändra är ju sig själv, och angående vitt socker så ändrade jag mitt tänkande för länge se'n... bl.a. efter att ha läst den mycket intressanta boken "Sugar Blues" av William Dufty... den finns för övrigt också nuförtiden att läsa fritt på Internet som pdf-fil... ytterligare stoff till förändring av tankesättet runt vitt socker kom från det att jag upptäckte boken "ett sötare blod" av Ann Fernholm...hon nämner i boken bl.a. forskaren Robert Lustig och begreppet "fruktolys", nedbrytningen av fruktos i levern till fett, vilket förklarar en hel del om fetmans orsaker...hon kommer också in på att kolhydrater kan ha samma konsekvenser för kroppen som vitt socker, vilket expanderar perspektivet på vitt socker en hel del...

...så naturligtvis läste jag också hennes andra bok, kallad "det sötaste vi har", och i den boken kommer hon så småningom fram till att ytterligare en annan bok om socker skrivits för ett bra tag sedan av engelsmannen Thomas Cleave, en bok som kallas "The saccharine disease"...den finns för övrigt också fritt tillgänglig numer på Internet...och nu senast så har det även gjorts en film om läkaren Erik Enby, en film som kallas "Läkaren som vägrade ge upp"... den handlar väl inte direkt om socker kan man tänka, men troligen väl så mycket om vad vitt socker och andra snabba kolhydrater gör med blodet, och det är blodet som Erik Enby tittar på i sitt "Mörkfältsmikroskop"...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar