lördag 21 december 2013

Jag är ibland rädd...

...att historien upprepar sig om inget nytt tillkommer. Med utgångspunkt i Dan Josefssons bok om "Mannen som slutade ljuga" kan jag tack vare Hannes Råstam och Max Scharnberg följa en röd tråd bakåt i tiden via rädsla, lögn, psykofarmaka, falska minnen om sexuella övergrepp och orättfärdiga domslut via Caterine da Costa-fallet ända tillbaks till "Fallet Olle Möller" och "Enbom-affären".

Beskrivningen av människorna runt Thomas Quick som en "sekt" gör även att tankarna går till rättsfallenKnutby, samt gör kopplingen att en sekt per definition är en utbrytargrupp ur en större troende församling...den troende församlingen i fråga när det gäller Margit Norell´s "sekt" skulle i så fall vara Svenska psykoanalytiska föreningen...som fortfarande tror på Sigmund Freud... att vissa medlemmar i Margit Norell´s "sekt" även var professionella välbetalda Läkare anställda i sjukvården gör att tanken svindlar..."sekten" och "den troende församlingen" kan nämligen var för sig tänkas utgöra en del av en ännu större Medicinkyrka, vilken professor Karl Erik Fichtelius skriver om... En annan person som också beskriver modern medicin i termer av en ny världs-religion heter Oliver Clerc, och han har skrivit boken "Modern Medicine: The New World Religion"... huruvida denna uppfattning är rimlig eller inte råder det säkert delade meningar om, men med tanke på hur många människor som häromåret villigt radade upp sig för att vaccineras mot svininfluensan, gör att idén för mig framstår som rimlig...

Oliver Clerc´s beskrivning av en människa såsom bestående av "en kärna av rädslor, ur vilken vi har lärt oss att skydda oss själva genom att täcka den med ett lager av övertygelser, vilka gör att vi känner oss säkra (även fast rädslorna därinunder inte försvunnit), och att detta lager i sin tur döljs inunder en intellektuell fernissa, en rationell fasad vilken ger oss illusionen av att överglänsa vidskepligheter och inbillningar, vilken också värnar oss från våra rädslor och håller oss barrikaderade bakom intellektuell kunskap", låter även den i mina öron rimlig... den stämmer även överens med den tre-dimensionella modellen jag skrivit om tidigare, samt leder tanken vidare längs listan med tre varandra balanserande dimensioner... listan kan således utökas med begreppen:



  • övertygelser                      rädslor                       intellekt
  • fight                                 freeze                         flight

Den sista tre-dimensionella begrepps-triaden har även en vetenskaplig förankring i vad som kallas The Polyvagal Theory.

En psykologisk teori även den med vetenskapligt solid förankring vilken enligt min uppfattning lämnar psyko-analysens grundläggande Freudianska missuppfattningar därhän, kallas Expectation Fulfilment Theory, framhållen bl.a av av Joe Griffin och Ivan Tyrell inom ramen för HGI.


Till yttermera visso, en Australiensisk biolog som på ett för mig fullt begripligt sätt förklarar hur rädslor, aggression och sexualitet på ett naturligt sätt hänger ihop med social samvaro, maskulin försvars-instinkt och feminin altruism heter Jeremy Griffith.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar