- Mordvapnet, som jag förstår det en Smith & Wesson model 36 kaliber 38 special, nickel-pläterad "pinned barrel" med en 3 tums (7.6 cm) pipa, ingick uppenbarligen i ett stort beslag av vapen som polisen gjorde år 2001 på en bondgård i Grimslöv utanför Växsjö. Beslaget utgjordes av närmare 250 olika vapen, av vilka flera stycken därefter sålts vidare av polisen! till kriminella köpare, och vapnen har sedermera använts vid olika brott..., bl.a. i Knutbymordet...
- ...dessutom ledde Sara Svensson´s fotspår i snön endast till flyktbilen, men inte från den, vilket antyder att hon inte ensam tagit sig till Knutby.
- Slutligen har Alexandra skjutits med påsittande skott, vilket inte stämmer med Sara´s egen berättelse.

Couty upplever gradvis i samband med denna utveckling hur ansvaret att infria Christa´s förhoppningar om hus, bil och för henne ett "normalt" familjeliv kräver mer pengar, och han börjar alltså arbeta övertid, och ta fler arbetspass på sitt jobb som ambulans-sjukvårdare än han tidigare behövt. Detta leder till att han spenderar alltmer tid med, och dessvärre även attraheras av sin arbetskamrat, med vilken han samarbetar bra och har en fysisk kontakt med på jobbet som ambulans-sjukvårdare, en kontakt som sakta övergår från arbete till vänskapliga kramar, till kyssar, till att han slutligen inte heller kan motstå att gå till sängs med henne vid ett tillfälle, och den rosafärgade religiösa kärleksbubblan med den blivande frun upplöses härmed även gradvis inifrån... vid vigseln i kyrkan blir t.ex. en av brudens bröder misstänksam, när brudgummen kramar om sin ditbjudna arbetskamrat aningen litegrann för länge för att det skall kännas helt O.K. för brodern.
TV-programmets kommentator, samlevnadsexperten Dr. Wendy Walsh, förklarade att den "psykologiska miljön" som skapades av dessa två stora kristna baptistfamiljer vilka genom det heliga äktenskapet på detta sätt hade förenats, formade en världsbild vilken oundvikligen skulle lägga en enorm moralisk skuld på Couty som en konsekvens av synden han begått genom den utomäktenskapliga sexuella förbindelsen, om hans känslor för och intima kontakter med arbetskamraten någon gång skulle bli uppdagade. Denna motsägelsefulla livssituation, att vara tvungen att arbeta extra för att skaffa nödvändiga pengar till hem, fru och ett väntat barn, men samtidigt därigenom befinna sig i omständigheter vari han vare sig känslomässigt eller mentalt kunde hantera sina egna naturliga sexuella instinkter vis-a-vis sin tilldragande arbetskamrat, blev till slut för mycket för 23-åringen.
På morgonen i tolfte veckan av sin hustru´s graviditet, tre månader efter vigseln sköt han henne i huvudet med ett skott från sin egen pistol, arrangerade brottsplatsen så att den skulle ge sken av att ett inbrott begåtts genom att rumstera om i huset, avlägsna stöldbegärlig egendom som han sedan kastade bort på väg till jobbet, där han under hela dagen uppträdde och agerade normalt, varefter han så småningom inför polisen försökte ljuga sig fri från ansvaret, genom att dikta upp en historia där en "mystisk köpare" tidigare köpt hans pistol, vilken polisen vid det laget utan svårighet kunde bevisa vara mordvapnet. Couty dömdes slutligen till 55 års fängelse för mord.
Parallellen till Knutbyfallet drar jag genom att Helge Fossmo kan tänkas ha fungerat psykologiskt och mentalt inom sitt första giftermål med Helene på ett liknande sätt, fast under en längre tidsperiod, som Couty Alexander gjorde flera år senare inom sitt jämförelsevis korta äktenskap. Helge kan under sommaren 1993 som 22-åring ha upplevt att den då nyskilda 28-åriga ungdomspastorn Åsa Björk väckte hans egna naturliga sexuella instinkter under samvaron på bibelskolan i Kristinehamns pingstförsamling, men att han ändå fortsatte med giftermålsplanerna tillsammans med Helene, eftersom Åsa bodde långt från Kristinehamn i Knutby. Kanske Åsa Björk redan då som ungdomspastor på bibelskolan "satte sig mittemot Helge, tog hans händer och tittade honom bestämt djupt in i ögonen" varpå Helge naturligtvis "inte kunde stå emot"...som han beskriver det själv... Helge vigde sig i alla fall med Helene i Kristinehamn i mars månad påföljande år 1994, där Åsa var närvarande vid bröllopet och sjöng, vilket var samma år som Åsa, då 29 år också vigde sig med Patrik Waldau, då 19 år, i Knutby.
![]() |
Känslan av skuld |
- Helge hade (enligt Bert Karlsson i förordet sid. 12 till boken "Kristi brud") under tiden i Kristinehamn uppenbarligen börjat utveckla fantasier om andra kvinnor än sin fru, vilka han skrev om i en anteckningsbok. Anteckningsboken skall senare ha bränts upp p.g.a. sitt "vidriga" innehåll av "de som fick tag i den", enligt Bert Karlsson....
- Helge hade även någon gång under uppväxten i den kristna frikyrkliga miljön i Värmland lärt sig att ekonomiska fördelar kan erhållas genom att medvetet försätta sig själv i en "offerposition", vilket han enligt Bert ska ha gjort när han först kom till Knutby, genom att falskeligen påstå att han "åkt fast för fortkörning", varpå församlingen samlade kollekt till böterna. Helene, som färdades i samma bil, sade sig ha sovit vid bägge tillfällena, och hade därför inte märkt något.
Hur detta psykologiska funktionssätt skulle kunna ta sig ett snarlikt uttryck i en "normal" sekulär miljö utan religösa inslag, dramatiseras som jag ser det bra av Woody Allen med filmen "Matchpoint", där en tänkbar konsekvens av den genom äktenskapsbrott medföljande undermedvetna skuldkänslan tydliggörs.
Att ovanstående resonemang kanske delvis kan stämma, backas som jag ser det upp av Eva Lundgrens beskrivning av Helge´s berättelse om sin far, Reidar (sid. 42-43 i Knutbykoden). Eva Lundgren skriver där att Helge´s pappa "växlade mellan att vara snäll och trevlig i ena stunden, och sträng, arg och hjärtlös i nästa". Helge´s far´s beteende stämmer i så fall ganska bra in på någon som pendlar mellan att vara "förövare" och "offer" i dramatriangeln, ett beteende som enligt ovanstående resonemang även skulle kunna ha gått i arv till Helge Fossmo. Ytterligare en omständighet som talar för att ovanstående resonemang kan vara delvis korrekt, är att Helge gift sig för tredje gången medan han suttit i fängelse, vilket enligt mitt tänkande verkar stämma överens med tankegången att Helge gärna intar "offerrollen" gentemot omgivningen, en omgivning i vilken en del kvinnor i sin tur automatiskt reagerar i enlighet med "hjälparrollen", och parrelationen inom dramatriangeln manifesteras igen. Med tanke på det tidigare mönstret inom Helge´s parrelationer, där båda hans tidigare fruar mördats, är det troligen säkrast för den tredje frun att Helge antingen sitter kvar inom lås och bom, eller att paret hittar en väg ut ur "skammaskinen" som triangeln även kallas...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar